Fakturowanie i Księgowość

Nie jestem klientem ING


Nie musisz nim być, by móc fakturować i księgować

Zarejestruj się bez konta

Otwórz konto - klienci bankowi mają łatwiej!

Jestem klientem ING


Korzystasz z bankowości internetowej Moje ING
lub ING Business?

Zarejestruj się w Moim ING

Zarejestruj się w ING Business

Blog i komentarze ekspertów

18
sty
2021

Zamknięcie roku w firmie

Grudzień to miesiąc, w którym przedsiębiorcy muszą myśleć nie tylko o promocjach świątecznych, ale również o zamknięciu roku w swojej firmie. Ustawodawca określił kilka istotnych obowiązków, które są z tym związane. Wśród nich znajduje się spis z natury i zamknięcie ksiąg rachunkowych.

Więcej
13
sty
2021

Jak rozliczać zaliczki z osobą prywatną?

Prowadzenie własnej działalności gospodarczej wymaga niekiedy pobierania zaliczek od klientów, nawet gdy klienci ci, to osoby prywatne i przedsiębiorca nie rozlicza się z nimi za pomocą faktury. Pobranie zaliczki ma zabezpieczyć interes przedsiębiorcy.

Więcej
12
sty
2021

Jak dokumentować sprzedaż bezrachunkową?

W polskich przepisach, które precyzują formalne zasady prowadzenia transakcji oraz ich dokumentowania, istnieją różne formy realizowania tych zasad. Najczęściej transakcja powinna być udokumentowana albo fakturą, rachunkiem (w przypadku prowadzenia działalność bez VAT) lub paragonem.

Więcej
11
sty
2021

Błąd na paragonie - jak go zaksięgować?

Obowiązek ewidencjonowania przychodów za pomocą kasy fiskalnej obejmuje coraz więcej przedsiębiorców. Ustawodawca precyzyjnie określił, kto jest do tego zobowiązany. Prowadzenie tego rodzaju ewidencji wiąże się z tym, że trzeba również czasem prawidłowo zaksięgować błędne paragony.

Więcej
6
sty
2021

Zasiłek chorobowy a umowa na zastępstwo

Długotrwała nieobecność pracownika wymusza na pracodawcy znalezienie pracownika na zastępstwo. O ile kilka dni nieobecności nie rodzi takiej konieczności, o tyle przedłużająca się absencja powoduje, że stanowisko pracy musi być w pewnym sensie „uzupełnione”.

Więcej
5
sty
2021

Przerwy pracownicze - jak je organizować?

Ośmiogodzinny dzień pracy wymaga stosowania przerw, które służą regeneracji sił i zjedzeniu posiłku. Zgodnie z polskimi przepisami prawa, każdy pracownik może skorzystać z piętnastominutowej przerwy śniadaniowej, która wliczana jest w czas pracy. Dodatkowo pracodawca może wygospodarować jeszcze 60 minut czasu wolnego dla pracowników, przy czym czas ten nie jest wliczany do czasu pracy.

Więcej
4
sty
2021

Podzielona płatność a zaliczka

Mechanizm podzielonej płatności, jako rozwiązanie obowiązkowe, funkcjonuje w polskim prawie od 1 listopada 2019. Jest to forma odrębnego pokrycia kosztów usługi i podatku VAT wobec sprzedającego towary lub usługi. Split payment powinien być zaznaczony na fakturze, by wpłata mogła zostać prawidłowo rozliczona.

Więcej
30
gru
2020

Zwolnienie dyscyplinarne - kiedy to możliwe?

Pracodawca, który zatrudnia pracowników, ma kilka możliwości rozwiązania z nimi stosunku pracy. Może to być rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, z inicjatywy pracodawcy lub z inicjatywy pracownika. Jeżeli pracownik łamie prawo, wewnętrzne przepisy lub regulaminy pracy, wówczas pracodawca może podjąć decyzję o zwolnieniu go dyscyplinarnie.

Więcej
29
gru
2020

Ochrona zatrudnienia pod nieobecność pracownika

Pracownik zatrudniony w oparciu o umowę o pracę ma prawo do okresowych przerw w pracy. Przerwy planowane to urlopy. Należy wcześniej zgłosić chęć skorzystania z urlopu. Naturalnie, w swoim zgłoszeniu trzeba podać daty, w których urlop zostanie wykorzystany. Drugą formą okresowej przerwy w pracy jest czas zwolnienia lekarskiego

Więcej
28
gru
2020

Za jakie badania i jakie zaświadczenia płaci pracodawca?

Zatrudnianie pracowników w oparciu o umowę o pracę wiąże się z pewnymi obowiązkami, które pracodawca musi spełniać wobec swoich pracowników. Wśród tych obowiązków znajduje się między innymi konieczność finansowania badań kwalifikujących do pracy oraz badań okresowych. Pracownik wykonuje je w placówce medycyny pracy, a podstawą do ich przeprowadzenia jest skierowanie od pracodawcy.

Więcej