Fakturowanie i Księgowość

Nie jestem klientem ING


Nie musisz nim być, by móc fakturować i księgować.

Zarejestruj się bez konta

Otwórz konto - klienci bankowi mają łatwiej!

Jestem klientem ING


Korzystasz z bankowości internetowej Moje ING
lub ING Business?

Posiłki dla pracowników a ZUS i PIT – od 1 września została podniesiona stawka

2023-11-20

W związku z nowelizacją rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej 1 września 2023 roku podniesiono kwotę zwolnienia z oskładkowania ZUS dofinansowania posiłków. Ile wynosi obecnie stawka na jednego pracownika miesięcznie?

 

Posiłki dla pracowników – obowiązek czy benefit?

Posiłki dla pracowników to jedno z najpopularniejszych świadczeń pozapłacowych udzielanych osobom zatrudnionym przez pracodawcę. Mogą być one przyznawane zarówno całkiem dobrowolnie, jak i w odniesieniu do Kodeksu pracy. Zgodnie z art. 232 (Dz. U. z 2022 r. poz. 1510) pracodawca ma bowiem obowiązek zagwarantować bezpłatne posiłki i napoje pracownikom, którzy są zatrudnieni w warunkach szczególnie uciążliwych, np. związanych z intensywnym wysiłkiem fizycznym czy pracą w wysokich temperaturach. Mówimy wówczas o tzw. posiłku profilaktycznym. W takiej sytuacji danie powinno być przygotowane z odpowiednich składników, tak, aby jego wartość energetyczna odpowiadała przepisom oraz potrzebom osoby zajmującej dane stanowisko. Niektórzy pracodawcy zapewniają jednak swoim pracownikom posiłek, traktując go jako benefit pozapłacowy oraz formę motywacji. Takie dodatki przyznawane dobrowolnie pozwalają firmie wyróżnić się na tle konkurencji, przyciągnąć kolejnych pracowników i wpłynąć na poziom ich zadowolenia z miejsca pracy. Może to być jeden gorący posiłek lub kupon umożliwiający jego otrzymanie – nie ma możliwości wypłacenia pracownikowi ekwiwalentu finansowego. Od 1 września 2023 roku limit zwolnienia ze składek ZUS wartości posiłków dla pracowników wzrósł z 300 do 450 złotych miesięcznie. Co to oznacza dla pracowników? Pracodawca odejmie teraz z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe 150 złotych więcej – a cała ta kwota zostanie przeznaczona na posiłek lub bon na ciepłe danie. Co więcej, posiłek będzie mógł zostać zakupiony nie tylko w lokalu gastronomicznym, ale i we wszelkiego rodzaju placówkach handlowych. Dzięki temu pracownicy będą mieli teraz jeszcze większe możliwości wyboru dania.

 

Posiłki dla zatrudnionych a ZUS

Oprócz wzrostu samej stawki limitu, od którego nie ma obowiązku odprowadzania składek ZUS, od września 2023 roku z opłacania składek będą zwolnione także wartości bonów żywieniowych, talonów na posiłki czy kart przedpłaconych. Mowa o bonach umożliwiających otrzymanie posiłku lub przetworzonej żywności przeznaczonej do bezpośredniego spożycia w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych. Ich wartość nie jest podstawą wymiaru składek ZUS – tak samo jak wartość posiłków udostępnianych zatrudnionym do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu.

 

Posiłki dla pracowników a PIT

Posiłki dla osób zatrudnionych podlegają podstawie opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Oznacza to, że uzyskując dofinansowanie na żywność, pracownik jest zobowiązany do opłacenia od niej podatku tak jak od wynagrodzenia – zarówno w przypadku osób zatrudnionych na podstawie umowy o pracę, jak i w przypadku zleceniobiorców czy członków rady nadzorczej. Pracodawcy, którzy oferują swoim pracownikom benefit w postaci ciepłego posiłku, mogą z kolei uwzględnić koszty związane z zakupem żywności lub bonu w kosztach uzyskania przychodu. Niezbędne jest jednak odpowiednie udokumentowanie świadczenia. Wydatki na posiłki dla pracowników muszą też wiązać się bezpośrednio ze wzrostem ich efektywności oraz motywacji.


Zespół Ekspertów ING Księgowość